Kunst als begeleiding van het Requiemconcert

Ook tijdens dit concert is een kunstwerk te bewonderen. Het bevindt zich boven de zitplaatsen in het middenschip. Het kunstwerk is gemaakt door Lynne Leegte.

A life 2019

A life

Gespannen tussen de kolommen hangen twee voiles met een afbeelding van een reusachtige
lelietak. Deze elegante bloemen en slank gebogen bladeren gaan vanwege de maat mee met de
kruisgewelven in de kerk.

Verschillende levensstadia zijn te zien, van een fiere frisgroene knop tot een trots trompetterende
kelk tot teer hangende levenloze bloembladeren. Het doorschijnende materiaal laat het ene beeld in
het ander overgaan, zodat ze samen een geheel vormen, een leven.
A life is een beeld over liefde, leven en de dood.

A life, 2019
print op voile
430 x 310 cm (twee maal)

 

Lynne Leegte

Lynne Leegte (1965, Luton GB) maakt installaties, sculpturen en foto’s. In haar werk heerst een alom aanwezige tijdloze stilte, een gevoel van weemoed en bezinning. Haar thema’s cirkelen rond vergankelijkheid, afscheid en dood maar raken ook aan de rol van de troost en de schoonheid.

Op verschillende bijzondere locaties heeft Leegte installaties gerealiseerd. Dit waren vaak architectonisch en inhoudelijk unieke bouwwerken, die dwingend en bepalend waren van zichzelf, zoals de Grote kerk in Lochem en in Amsterdam de doopsgezinde Singelkerk en de Artis bibliotheek. Haar installaties werken als een interventie en haar doel is steeds zo dicht
mogelijk bij het fysieke- maar ook het functionele karakter van het gebouw te blijven. Dit wordt de vierde keer dat ze een installatie maakt voor de Grote Kerk in Lochem.

Ter gelegenheid van het Requiem concert in 2008 ontstond Consolation, acht zijden banieren met afbeeldingen van een hand die een zakdoek vasthoudt. Door de thermiek in de kerk bewogen de banieren heel langzaam en leken de twee-dimensionale zakdoeken haast ruimtelijk. Capturing the moment in 2011 bestond uit vier levensgrote kopiëen van de kerkramen op voile, alsof het licht was gevangen tussen de kolommen.

Requiem voor… in 2015 werd verbeeld met Et ascendit, zeven licht doorschijnende stoelen zweefden boven de aanwezige stoelen in het middenschip. Exacte kopieën van de originele uitgevoerd in een teer materiaal, als verlaten coconnen, een verstilde herinnering aan wat het eerder was.

www.lynneleegte.com