Cappella Amsterdam

Met een rijkdom aan stemkleuren bereikt kamerkoor Cappella Amsterdam zijn specifieke homogene klank. Sinds 1990 staat het koor onder artistieke leiding van chef-dirigent Daniel Reuss.

Al vanaf de oprichting in 1970 door Jan Boeke vormt de liefde voor muziek de leidraad voor Cappella Amsterdam. Om elke compositie te laten spreken, heeft het koor zich zowel op moderne als op oude, authentieke zangtechnieken toegelegd. De nadruk in het repertoire ligt op die twee uitersten: oude meesters en moderne muziek. Speciale aandacht schenkt het koor aan werken van Nederlandse componisten, variërend van Sweelinck tot Andriessen en Ton de Leeuw. Componisten als Robert Heppener en Jan van Vlijmen hebben diverse werken speciaal voor Cappella Amsterdam gecomponeerd. Cappella Amsterdam werkt geregeld samen met uiteenlopende gezelschappen, ook uit andere disciplines. Zo levert het koor bijdragen aan operaproducties, zoals in 2011 met Karlheinz Stockhausens Sonntag aus Licht met de Opera van Keulen en Dionysos van Wolfgang Rihm tijdens het Holland Festival. Cappella Amsterdam is vanaf 2000 vrijwel iedere editie van het Holland Festival te gast. Zo heeft het koor meegewerkt aan de marathonuitvoering van Nine Rivers van James Dillon (2013) en Nono 360° met muziek van Luigi Nono (2014).

Cappella Amsterdam

Naast samenwerking met Nederlandse topensembles en -orkesten, zoals het Orkest van de Achttiende Eeuw en Asko|Schönberg, werkt het koor met de fine fleur van internationale gezelschappen zoals de Akademie für Alte Musik Berlin, het RIAS Kammerchor, musikFabrik, Il Gardellino en het Ests Philharmonisch Kamerkoor. Om kennis, repertoire en ervaring te delen, is Cappella Amsterdam mede-initiatiefnemer van Tenso Network Europe, het Europese netwerk van professionele kamerkoren.

Bij harmonia mundi verschijnen vrijwel jaarlijks cd’s van het kamerkoor. In 2010 was het Golgotha van Frank Martin, in 2011 genomineerd voor een Grammy. De cd met koorwerken van Leoš Janáček onder leiding van Daniel Reuss (2012) is internationaal zeer goed ontvangen en is bekroond met de Edison Klassiek 2013. In 2014 zijn twee cd’s uitgebracht. De eerste, Stabat Mater van Francis Poulenc, heeft de Choc de l’annee 2014 gekregen; de tweede, Warum ist das Licht gegeben dem Mühseligen? met koorwerken van Johannes Brahms, werd in 2015 onderscheiden met de Preis der deutchen Schallplattenkritik. In het najaar van 2016 is een cd verschenen met delen van de Kanon Pokajanen van Arvo Pärt.

Meer informatie: www.cappellaamsterdam.nl