Programma 2017

Boetepsalmen – Het grootse gebaar van Schnittke

Cappella Amsterdam presenteert opnieuw muziek van ongekende schoonheid: de 12 Boetepsalmen van Alfred Schnittke! Met zijn Boetepsalmen schreef componist Alfred Schnittke aangrijpende, contemplatieve muziek, bedoeld om 1000 jaar bekering van Rusland tot het christendom in 1988 te vieren. Hoewel Schnittke zich in 1982 tot het katholicisme bekeerde, spreekt uit zijn twee grote koorwerken – het Concert voor koor en de drie jaar jongere Boetepsalmen – een sterk orthodox klankidioom. De Boetepsalmen zijn daarvan de strengste, maar harmonisch het meest geavanceerd.

Voor zijn Boetepsalmen grijpt Schnittke terug op anonieme, 16e-eeuwse Russische teksten, destijds in kloosters gezongen tijdens de vastentijd. Hierin komen thema’s naar voren als zonde, Gods oordeel, boetedoening en bevrijding. Daarnaast wordt het verhaal verteld van de moord op de broers Boris en Gleb, zonen van grootvorst Vladimir van Kiev, die later tot de eerste heiligen van de Russische kerk zijn verklaard. De 12e Boetepsalm  en vormt een afsluiting met verstilde klanken.

 

Traditiegetrouw wordt het concert geopend met gregoriaans gezang.

Programma

  • Gregoriaans
  • J.S. Bach (1685-1750) Uit Suite voor cello solo in c klein, BWV 1011, Allemande en Sarabande
  • Alfred Schnittke (1935-1998) Drei geistliche Gesänge
  • Arvo Pärt (1935) Zwei slawische Psalmen
  • J.S. Bach Uit Suite voor cello solo in c klein, BWV 1011, Courante

Pauze

  • Alfred Schnittke 12 Boetepsalmen

Uitvoerenden

Cappella Amsterdam o.l.v. Daniel Reuss
M.m.v.: Jeroen den Herder, cello

Kaarten reserveren

Kaarten voor het Requiem Lochem concert kunt u vooraf reserveren. Entreekaarten zijn te verkrijgen via www.schouwburglochem.nl